Zuid-Afrika

In 2014 las ik de eerste bladzijden van The Long Walk to Freedom van Nelson Mandela halverwege de berg Lions Head, met uitzicht op Robbeneiland. Vanaf dat moment hebben Zuid-Afrika en Mandela mij eigenlijk niet meer losgelaten. Een prachtig, divers land.

“Het besef dat we iets vergeten waren in de geschiedschrijving over Zuid-Afrika kwam in september vorig jaar. Winnie Madikizela-Mandela werd 80. Ze vierde het in Kaapstad, de witste stad van het land. Het was haar eerbetoon aan de plek die na Soweto een tweede thuis werd, als wachtruimte voor haar op Robbeneiland vastgezette echtgenoot.

De grote zaal van het Art Scape-theater zat afgeladen vol – jong, oud, zwart, wit. De sfeer was onrustig. Twee ingangsdeuren zwiepten open, en in het licht dat van buiten de zaal naar binnen viel, verscheen Winnie. De zaal ontplofte. Links en rechts klommen Zuid-Afrikanen op hun stoelen. Er gingen vuisten in de lucht. Win-nie Man-deeeela, klonk het luid. De grond trilde onder de stampende voeten.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/27/nelson-is-dood-winnie-is-helemaal-terug-11312051-a1564692