De vloek van olie

Mooi stuk over de afhankelijkheid van olie.

“Onder Correa zou Ecuador zijn eigen lot weer bepalen. Hij nam afstand van de Verenigde Staten en van instituten zoals het IMF,  die een neoliberale agenda  aan zijn land hadden opgedrongen.  Hij lichtte de staatsschuld door en vond 3,2 miljard dollar aan schulden die wat hem betreft ‘illegaal’ en ‘illegitiem’ waren.  Zijn voorgangers waren ze aangegaan, maar die waren volgens Correa corrupt. Het geld was de bevolking niet ten goede gekomen. Ecuador zou niet terugbetalen.

De internationale kapitaalmarkten waren daar totaal niet van gecharmeerd. Ecuador kon ineens nergens meer geld lenen. Behalve bij één land, dat er wel brood in zag om de plek van de VS in Latijns-Amerika over te nemen. In augustus 2009  tekende Ecuador voor de eerste lening van China, voor 1 miljard dollar. Om de schuld af te lossen spraken de landen af dat staatsoliebedrijf Petroecuador olie zou verkopen aan Petrochina, een van ‘s werelds grootste oliebedrijven. Het was de eerste van drie van zulke leningen Uit de Panama Papers bleek later dat tussenpersonen van deze deal 1 dollar zouden krijgen per verkocht vat olie, een uitbetaling van in totaal 69 miljoen dollar.in ruil voor olie. De rente was hoger dan normaal,  omdat China ook begreep dat Ecuador nergens anders naartoe kon.”

https://decorrespondent.nl/6963/dit-is-de-vloek-van-olie-als-je-er-eenmaal-afhankelijk-van-bent-dan-blijf-je-dat/2390940491775-049ef499